Past boter binnen gezonde voeding?

Gepubliceerd op 12 augustus 2023 om 13:56

Wanneer we het over vetten hebben denken mensen vaak dat ze deze moeten vermijden omdat vetten ervoor zorgen dat we bijkomen. Om die reden vermijden mensen vaak boter of margarine en proberen ze zo weinig mogelijk bereidingsvet te gebruiken. Is die schrik voor vetten effectief nodig? Ik leg het jou uit in deze blog!

WAAROM ZIJN VETTEN BINNEN GEZONDE VOEDING NODIG?

Smeer- en bereidingsvet leveren energie in de vorm van vet. Harde vetten (boter) bestaan grotendeels uit verzadigde vetzuren. Zacht smeerbare en vloeibare vetten en oliën bevatten vooral onverzadigde vetzuren, waaronder omega-3 en omega-6-vetzuren. Omega 3- en omega 6-vetzuren zijn belangrijk om cellen, weefsels en organen optimaal te laten functioneren.

Vetstoffen zijn eveneens een belangrijke bron van de vetoplosbare vitaminen A, D en E. Boter is van nature een goede bron van vitamine A en D. Margarines zijn dankzij verrijking goede bronnen van vitamine A en D.

Plantaardige oliën bevatten geen vitamine A en D. ‘Isio’ is een merk van olie die wel vitamine D levert dankzij verrijking.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BOTER EN MARGARINE?

Boter en margarines verschillen in de bron waarvan ze afkomstig zijn. Margarine is plantaardig terwijl boter dierlijk is. Daarnaast verschillen ze in samenstelling. Boter is rijk aan verzadigde vetzuren. Dit zijn de vetten die je binnen gezonde voeding best zoveel mogelijk beperkt. Margarine daarentegen bevat voornamelijk onverzadigde vetten. Dit zijn voedzame vetten.

Soms hoor je wel eens dat margarine in een kuipje zit en boter steeds in een wikkel, maar dit is niet altijd zo!

KOELKASTTEST

Om te weten of je te maken hebt met een smeerstof of met bereidingsvet rijk aan onverzadigde vetten kan je de koekasttest doen. Wanneer je jouw smeerstof of bereidingsvet uit de koelkast haalt en deze is meteen smeerbaar dan weet je dat deze voornamelijk uit onverzadigde (voedzame) vetten bestaat. Wanneer je deze eerst moet laten ontdooien dan weet je dat de vetzuursamenstelling niet voedzaam is.

VERSCHIL IN VETGEHALTE

Oliën bestaan voor 100% uit vetten. Boter en margarines bevatten ongeveer 80% vet. Bak- en braadvet kan 70 tot 95% vet bevatten. Minarines en halfvolle boter bevatten ongeveer de helft minder vet, namelijk ongeveer 40%. Het aanbod aan smeer- en bereidingsvetten is de laatste jaren fel gegroeid en het vetgehalte kan sterk variëren naargelang het merk. Om het exacte vetgehalte te weten kijk je best de voedingswaarde op het etiket na.

Bron afbeelding: gezond leven

GEZONDHEIDSEFFECT

Aangezien boter rijk is aan verzadigde vetzuren wordt de consumptie ervan best beperkt. Zo nu en dan kiezen voor ‘goei boter’ kan zeker en vast. Aangezien je deze binnen gezonde voeding elke dag dient te gebruikt, kies je best voor halfvolle boter of margarine.

Een hoge consumptie van verzadigde vetzuren kan leiden tot een te hoge cholesterol. Hierdoor verhoogt de kant op hart- en vaatziekten.

WAT ZIJN DE STREEFWAARDEN? OP WAT MOET IK LETTEN ALS IK SMEERVET OF BEREIDINGSVET KOOP? 

Dat zijn zaken die in een volgende blogpost zullen worden toegelicht! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.